SMS meddelanden fungerar inte för tillfället. Vi beklagar saken. Problemet undersökes och felet korrigeras.

Sökning

Hembygdssamlingarna

Hembygdssamlingarna

Hembygdssamlingarna består av material som berör hembygden eller är utgivet av författare som bor eller är född i området. Stora delar av hembygdssamlingar är ej till hemlån, men du kan läsa materialen på biblioteket.

Det finns också olika slags hembygdsmaterial, t.ex. bilder, i den nationella webbplatsen Finna.fi.

Järvenpää-samlingen

Järvenpää-samlingen finns i ett avskilt hembygdsrum.

Samligen består av:

  • Material som berör Träskända: böcker, tidningsklipp, småtryck och kartor.
  • Skönlitterära texter av författare från Träskända (biblioteket strävar efter att anskaffa en omfattande samling av dessa).
  • Musik av musiker och komponister från Träskända: noter, skivor.
  • Alla årgångar av tidningen Keski-Uusimaa på mikrofiche.

Järvenpää-samlingens material fås ej som hemlån, men du kan bekanta dig med det på biblioteket. Personalen kan hjälpa dig med samlingens bruk. Mer information får du i bibliotekets informationsdisk.

Kervo-samlingen

Kervo hembygdssamling ligger på Kervo loft, som kan bokas som ett mötesrum. Till samlingen förvärvas främst material om Kervo historia och nutid. Samlingen innehåller också böcker skrivna av Kervo invånare, andra trycksaker, ljudinspelningar, videor och annat bildmaterial, kartor och småtryck. Keski-Uusimaa tidningens årgångar är både bokbundna och mikrofilm, men samlingen täcker inte alla årgångar och slutar i år 2001.

Material från hembygdssamlingen ges inte som hemlån, men man kan bekanta sig med det i bibliotekets lokaler. Personalen hämtar önskat material från Kervo loft.

Mäntsäläs hembygdsamling

Mäntsälä biblioteks digitala hembygdsamling (på Finska)

Mäntsälä kommunbibliotek har genom åren samlat in rikligt med lokalhistoriskt material och litteratur som berör bygden. Materialen i hembygdsamlingen fås ej som hemlån, men en del verk finns också i den avskilda Mäntsälä-samlingen och kan lånas. Dessutom har biblioteket den ursprungliga samlingen av bibliotekets grundare Abraham Ehnroos (grundat 1847). Dessa verk är från 1700- och 1800-talet, de äldsta volymerna även från 1600-talet.

Mäntsälä bibliotek har digitaliserat lokalhistoriskt material till webbplatsen digi.kirjastot.fi (på Finska). Digitala samlingen består av material ur båda hembygdssamlingen och Ehnroos-samlingen.

Tusbys hembygdssamling

Information om Tusby (på Finska)

För hembygdssamlingen anskaffas material som berör bygdens historia och samtid. I samlingen ingår böcker och annat tryckt material skrivna av Tusbybon samt ljudupptagningar, videoinspelningar, bildmaterial, kartor och småtryck.