Järvenpään kirjasto on suljettu 1.-19.7.2020.

Asiakkaalle

Kirjastokortti

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Kirjastokortin saa täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Allekirjoittamalla lomakkeen uusi asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä.

Alle 15-vuotias saa kirjastokortin täysi-ikäisen takaajan kirjallisella suostumuksella. Kirjastokortin haltija vastaa kortillaan lainatusta aineistosta. Takaaja vastaa alle 15-vuotiaan kortilla lainatuista aineistoista.

Samalla kirjastokortilla voi käyttää kaikkien Kirkes-kirjastojen (Järvenpää, Kerava, Mäntsälä ja Tuusula) kirjastopalveluita.

Kadonnut kirjastokortti

Ilmoita kadonneesta kirjastokortista kirjastoon välittömästi, kun huomaat kortin katoamisen. Kortin haltija tai alle 15-vuotiaan kortin takaaja vastaa kaikesta kirjastokortilla lainatusta aineistosta siihen asti, että katoamisilmoitus on tehty.

Kadonneeksi ilmoitettu kortti asetetaan käyttökieltoon väärinkäytösten estämiseksi. Käyttökielto voidaan purkaa, kun kortti palautuu omistajalleen.

Yhteisökortti

Päiväkoti, koulu tai muu laitos voi saada yhteisökortin. Kortilla voi lainata aineistoa vain yhteisökäyttöön. Yhteisökorttihakemuksen saa kirjastosta.

Yhteisökortin saaminen edellyttää vastuuhenkilön nimeämistä. Yhteisökortin vastuuhenkilönä voi toimia kuka tahansa kyseisessä laitoksessa työskentelevä henkilö. Mikäli korttia väärinkäytetään tai sillä lainataan aineistoa henkilökohtaiseen käyttöön, vastuuhenkilö on vastuussa mahdollisista maksuista ja aineistokorvauksista.

Yhteisökortilla lainatun aineiston laina-aika on 6 viikkoa.

Yhteisökortit ovat määräaikaisia ja niiden voimassaoloaika on yksi vuosi myöntöpäivästä. Tämän jälkeen korttia ei voi käyttää ennen kuin yhteystiedot ja vastuuhenkilön tiedot on tarkastettu ja kortti aktivoitu uudelleen.

Tunnusluku

Verkkokirjaston kaikkien ominaisuuksien käyttöön tarvitaan käyttäjätunnus ja tunnusluku. Käyttäjätunnus on kirjastokorttisi numero. Tunnusluvun saa kirjastosta näyttämällä kuvallista henkilöllisyystodistusta.

Alle 15-vuotiaan kirjastokortin voi liittää huoltajan tietoihin verkkokirjastossa. Kortin liittämiseen tarvitaan lapsen kortin tunnusluku.

Asiakastietojen muutos

Asiakas vastaa siitä, että hänen kirjastojärjestelmässä olevat yhteystietonsa ovat ajan tasalla. Kirjasto ei saa tietoa osoitteenmuutoksesta postilta tai maistraatilta.

Osoitteenmuutoksen ja nimen muutoksen voi tehdä paikan päällä kirjastossa. Takaaja tai huoltaja voi muuttaa myös alle 15-vuotiaan lapsen yhteystiedot. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan.

Sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron voit vaihtaa itse verkkokirjaston Oma tiedot –osiossa.

Verkkokirjasto

Verkkokirjastoa voi selata ilman kirjautumista. Kirjautumista vaativia palveluita ovat muun muassa lainojen uusiminen, aineiston varaaminen ja omien tietojen tarkastelu.

Saat kaikki verkkokirjaston palvelut käyttöösi kirjautumalla verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja nelinumeroisella tunnusluvulla. Tunnusluvun saa kirjastosta näyttämällä kuvallista henkilöllisyystodistusta.

Kun kirjaudut verkkokirjastoon ensimmäisen kerran, sinulle luodaan automaattisesti verkkokirjaston käyttäjätili. Samalla saat käyttöösi kaikki verkkokirjaston palvelut.

Käyttäjätiliin liitetyt kirjastokortit

Verkkokirjaston käyttäjätiliin voidaan liittää useampia kirjastokortteja. Esimerkiksi opettajan henkilökohtaiseen kirjastokorttiin voidaan liittää hänellä työkäytössä oleva yhteisökortti. Kirjauduttuaan verkkokirjastoon hän voi tarkastella molempien korttien tietoja ja vaikkapa uusia molemmilla korteilla olevia lainoja.

Korttien liittämiseen tarvitaan kirjastokortin numero ja kyseisen kirjastokortin tunnusluku.

Alle 15-vuotiaan kirjastokortin voi liittää huoltajan tietoihin verkkokirjastossa. Kortin liittämiseen tarvitaan lapsen kirjastokortin tunnusluku.

Kaikille käyttäjätiliin liitetyille kirjastokorteille voi antaa oman nimen käytön helpottamiseksi.

Oma tili

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät verkkokirjaston Oma tili -osiosta omilta välilehdiltään.

Oma tili -osioon pääset klikkaamalla ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Oma tili -painiketta.

Uloskirjautuminen

Kun haluat kirjautua ulos palvelusta, klikkaa ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Kirjaudu ulos -painiketta.

Kirjaston ilmoitukset

Voit muuttaa kirjaston ilmoitusten lähetystapaa paikan päällä kirjastossa. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan.

Kirjaston ilmoituksia ovat eräpäivämuistutus, varausten noutoilmoitus sekä myöhästymismuistutus.

Eräpäivämuistutus muistuttaa lähestyvästä eräpäivästä. Sen käyttöön tarvitaan toimiva sähköpostiosoite.

Varausten noutoilmoitus lähetetään, kun asiakkaan varaama aineisto on noudettavissa kirjastossa. Noutoilmoitus voidaan lähettää kirjeitse, sähköpostitse tai tekstiviestinä.

Myöhästyneistä lainoista lähetetään ensimmäinen muistutus 2 viikon kuluttua eräpäivästä. Varatusta aineistosta ja pikalainoista lähetetään ensimmäinen muistutus heti ensimmäisenä päivänä eräpäivän jälkeen. Toinen muistutus lähetetään 2 viikkoa ensimmäisen muistutuksen jälkeen. Lainakielto astuu voimaan toisen muistutuksen jälkeen.

Mahdollinen myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että eräpäivämuistutus ei ole tullut perille esimerkiksi asiakkaan sähköpostiasetusten vuoksi tai vanhentuneiden osoitetietojen vuoksi.

Lainat ja uusiminen

Asiakkaalla voi olla lainassa enintään 70 teosta Kirkes-kirjastoista. Tähän määrään voi kuulua enintään 30 cd-levyä, 30 LP-levyä, 10 dvd-levyä, 10 blu-ray-levyä, 10 videokasettia, 10 cd-rom-levyä ja 3 konsolipeliä.

Kirjastoaineiston laina-ajat vaihtelevat aineistolajin mukaan 1-6 viikon välillä. Yleisimmät laina-ajat ovat:

  • Kirjat, äänikirjat ja nuotit 4 viikkoa
  • Lehdet, cd-levyt, cd-romit, konsolipelit, lp-levyt ja uutuuskirjat 2 viikkoa
  • Blu-ray- ja dvd-levyt ja pikalainat 1 viikko

Esineiden (esimerkiksi energiankulutusmittari, liikuntavälineet) laina-aika voi vaihdella.

Yhteisöasiakkaiden (esim. päiväkodit, koululuokat) kortilla lainattaessa laina-ajat ovat pidemmät.Lainatun aineiston laina-ajan ja eräpäivän voit tarkastaa verkkokirjastosta, lainakuitista tai soittamalla kirjastoon.

Asiakas vastaa siitä, että aineisto palautuu ajoissa ja että hän tietää, milloin aineiston eräpäivä on. Jos tarvitset lisää laina-aikaa, voit uusia lainat ennen laina-ajan päättymistä.

Jos lainoista ei ole varauksia, ne voi uusia viisi kertaa. Lainat voi uusia verkkokirjastossa, puhelimitse tai käymällä kirjastossa. Pikalainoja ei voi uusia. Laina-aikoja ei pidennetä esimerkiksi lomamatkan takia.

Pikalainat

Kirjastosta voi lainata uutuuksia myös ilman pitkää jonotusaikaa. Pikalainojen laina-aika on 7 vuorokautta, eikä niitä voi varata tai uusia. Pikalainat löytyvät erikseen merkitystä hyllystä.

Pikalainojen myöhästymismaksu on 0,50 € / kpl / päivä. Muistutus erääntyneistä pikalainoista lähetetään heti eräpäivän jälkeen.

Palautukset

Laina on palautettava viimeistään sen eräpäivänä kirjaston aukioloaikana. Palautusluukkuun palautetut lainat käsitellään kirjaston seuraavana aukiolopäivänä.

Lainattu aineisto voidaan palauttaa maksutta mihin tahansa Kirkes-kirjastoon.

Lainakielto

Lainakielto astuu voimaan toisen myöhästymismuistutuksen jälkeen. Lainakielto tulee voimaan myös, kun velkasaldoa on 20 euroa tai enemmän. Lainakielto koskee kaikkia Kirkes-kirjastoja.

Lainakielto ei estä kirjaston tilojen tai laitteiden käyttämistä.

Lainausoikeuden saa takaisin joko palauttamalla aineiston ja maksamalla kirjaston perimät maksut tai korvaamalla kadonneen tai turmeltuneen aineiston.

Varaukset

Jos haluat varata aineistoa verkkokirjaston kautta, kirjaudu ensin sisään verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Tunnusluvun saat kirjastosta kuvallisen henkilöllisyystodistuksen esittämällä.

Varausmaksu

Varaus omasta varauskokoelmasta on maksuton. Järvenpään, Mäntsälän ja Tuusulan kirjaston kokoelmat muodostavat yhteisen varauskokoelman. Näillä paikkakunnilla asioiva voi siis varata maksutta sekä Järvenpään, Tuusulan että Mäntsälän aineistoa. Keravalla asioiva asiakas voi varata maksutta Keravan aineistoa.

Noutamatta jääneestä varauksesta peritään 1,5 € maksu (koskee myös lasten ja nuorten aineistoa).

Seutuvarausmaksu

Seutuvaraus koko Kirkes-kokoelmasta maksaa 1,50 € / kpl. Seutuvarausmaksu peritään myös lasten ja nuorten aineistosta. Seutuvaraus kohdistuu kaikkien neljän Kirkes-kunnan aineistoon (Järvenpää, Kerava, Mäntsälä ja Tuusula).

Noutamatta jääneestä seutuvarauksesta peritään 1,5 € maksu (koskee myös lasten ja nuorten aineistoa).

Ratamo-varaus

Kirkes-kirjastoilla ja Ratamo-kirjastoilla on sopimus, joka tarjoaa näiden kirjastojen asiakkaille mahdollisuuden varata aineistoa kaukolainaa edullisemmin. Ratamo-varaus maksaa 2 € / laina. Voit tehdä Ratamo-varauksen kirjastossa.

Hankintaehdotus

Voit tehdä omalle kirjastollesi hankintaehdotuksen kirjasta tai muusta aineistosta, jota kotikirjastostasi ei löydy. Hankintaehdotukset toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Aina aineistoa ei ole saatavilla tai sen hankkiminen on hyvin vaikeaa.

Varmista verkkokirjastosta ennen ehdotuksen tekemistä, ettei toivomaasi teosta löydy Kirkes-kirjaston kokoelmista. Aineiston tulo kirjastoon kestää tavallisesti 1-6 kuukautta.

Kaukolainat

Jos haluat lainata aineistoa, jota ei saa lainaan Kirkes- tai Ratamo-kirjastoista, voit tehdä kirjaston kautta kaukolainapyynnön. Kaukolainat ovat maksullisia. Kaukolainatilauksen voit tehdä missä tahansa Kirkes-kirjastossa.

Ennen kuin teet kaukolainapyynnön, tarkasta henkilökunnalta tai verkkokirjastosta, että aineistoa ei löydy Kirkes-kirjastoista.

Kirkes-kirjastojen kaukopalveluhinnastot löydät kirjastojen omilta sivuilta. Pääsääntöisesti kaukopalvelumaksu on vähintään 7 € / kaukolaina sekä mahdolliset kopiokulut. Ulkomailta lainattaessa asiakas maksaa tilauksen kaikki kulut.

Kaukolainoissa noudatetaan aina omistajakirjaston asettamia laina-aikoja. Kaukolainojen korvausmaksut perustuvat omistajakirjaston korvausmaksuihin, ja saattavat olla huomattavasti korkeammat kuin Kirkes-kirjastojen korvausmaksut.

Kaukolainat tulee palauttaa siihen kirjastoon, josta ne on noudettu.

Kaukolainapyynnön voi tehdä kirjastossa tai verkkolomakkeella

Maksut

Lainaus on maksutonta. Kirjasto perii kuitenkin maksuja myöhästyneistä lainoista, noutamattomista varauksista sekä joistakin palveluista.

Myöhästymismaksut

Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta perimme myöhästymismaksun ja muistutusmaksun. Myöhästymismaksut alkavat kertyä eräpäivän jälkeisenä päivänä. Lasten aineistosta peritään ainoastaan muistutusmaksut.

Aikuisten aineisto: 0,50 € / kpl / viikko

Pikalainat: 0,50 € / kpl / päivä

Myöhästymismaksujen enimmäiskorvaus on 40 € / palautuskerta / lainaaja, jos asiakas palauttaa tai uusii kaikki lainansa kerralla ja maksu hoidetaan heti.

Muistutusmaksu 1 € / kpl

Myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut Internetin käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön vuoksi tai että eräpäivämuistutus ei ole tullut perille esim. asiakkaan sähköpostiasetusten tai asiakastiedoissa olevan vanhentuneen osoitteen vuoksi.

Maksujen maksaminen

Myöhästymis- ja varausmaksuja voi maksaa paikan päällä kirjastossa tai verkossa. Verkkomaksaminen kirjautumalla verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla.

Verkkokirjastossa voi maksaa sekä omia että huollettavien maksuja. Huollettavan maksut näkyvät automaattisesti samassa maksulistassa takaajan maksujen kanssa. Huolettavan maksujen kohdalla lukee hänen nimensä.

Verkkokirjastossa voi maksaa myös omaan käyttäjätiliin liitettyjen korttien maksuja, vaikka sinua ei olisi merkattu kyseisen kortin takaajaksi. Käyttäjätiliin liitettyjen korttien maksut näkyvät omina maksulistoina Maksut -välilehdellä. Voit tarkastella eri korteille kertyneitä maksuja valitsemalla kortin maksulistan yläpuolella olevasta alasvetovalikosta.

Kirjastokortti

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Uusi kortti kadonneen tilalle on maksullinen: 3,00 € aikuisilta ja 1,50 € lapsilta (alle 15-vuotiaat).

Laskutettu aineisto

Palauttamattomasta aineistosta lähetetään lasku 7 viikon kuluttua eräpäivästä. Jos laskua ei sen eräpäivään mennessä makseta, asia siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi. Asiakas hoitaa kaikki maksut ja korvaukset suoraan perintätoimistoon.

Myös lasten aineisto laskutetaan, mikäli sitä ei toisen muistutuksen jälkeen ole palautettu. Huoltaja vastaa alaikäisen lainoista.

Kadonneen tai turmeltuneen dvd- tai blu-ray-levyn korvaushinta on 35 € /kpl. Lehtien korvaushinta on 5 € /aikuisten lehti ja 3 € /lasten tai nuorten lehti. Muusta korvattavasta aineistosta (kirjat, konsolipelit, äänikirjat ym.) peritään täysi hankintahinta.

Asiakas voi myös sopia tuovansa tilalle uuden kappaleen korvattavaa teosta. Poikkeuksena elokuvateokset (vhs-kasetit, dvd-levyt ja blu-ray-levyt), joita ei voi tekijänoikeussyistä korvata vastaavalla. Voit olla aineistokorvausasioissa yhteydessä omaan kirjastoosi.

Kirjasto ei palauta aineistokorvausmaksua.

Kirjaston käyttökielto

Kirjaston henkilökunnalla on oikeus määrätä häiritsevä asiakas poistumaan kirjaston tiloista välittömästi. Asiakkaan häiritsevä käyttäytyminen voi johtaa käyttöoikeuden menettämiseen.

Käyttöoikeuden menetyksellä tarkoitetaan määräaikaista kieltoa kirjaston käyttöön. Asiakas voi menettää käyttöoikeuden, jos hän jättää noudattamatta kirjaston sääntöjä, turmelee kirjaston omaisuutta tai kiellosta huolimatta käyttäytyy häiritsevästi toista asiakasta tai henkilökuntaa kohtaan. Käyttöoikeuden menetys voi olla 1–30 vuorokautta.

Ennen kiellon antamista on osapuolille varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Kiellon voi antaa suullisesi vähäisissä tapauksissa ja muutoin kirjallisesti. Kiellon voi määrätä kirjaston johtaja tai hänen valtuuttamansa kirjaston henkilökuntaan kuuluva. Kiellosta tulee merkintä kirjaston asiakasrekisteriin. Merkintä poistetaan, kun käyttöoikeus palautuu määräajan kuluttua.

Väkivalta- ja pornosivujen selaamisesta kirjaston asemilla seuraa työasemien käyttökielto.

Tietosuoja

Asiakkaan henkilötiedot tallennetaan Kirkes-kirjastojen yhteiseen asiakasrekisteriin. Asiakasta koskevat tiedot ovat luottamuksellisia, eikä tietoja luovuteta ulkopuolisten käyttöön.

Kirjastolla on oikeus rekisteröidä asiakkaan henkilötunnus (Henkilötietolaki 523/1999, 13§). Jokaisella on henkilörekisterilain mukainen oikeus tarkistaa, mitä itseään tai takaamaansa lasta koskevia tietoja rekisteriin on tallennettu. Asiakasrekisterin rekisteriseloste on nähtävillä kirjastoissa.

Käyttösäännöt

Päivitetty: 8.3.2018