Haku

Asiakkaalle

Kirjastokortti

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Kirjastokortin saa kirjastossa. Kortin saadakseen täytyy esittää kuvallinen henkilöllisyystodistus. Allekirjoittamalla kortin uusi asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Kirjastokortin haltija vastaa kortillaan lainatusta aineistosta.

Alle 15-vuotias saa kirjastokortin täysi-ikäisen takaajan kirjallisella suostumuksella. Kirjastokortin haltija vastaa kortillaan lainatusta aineistosta. Takaaja vastaa alle 15-vuotiaan kortilla lainatuista aineistoista. Kun lapsi täyttää 15 vuotta, kirjastokortti on aktivoitava uudelleen kirjastossa. Aktivoinnin yhteydessä kortti muutetaan aikuisten kortiksi.

Samalla kirjastokortilla voi käyttää kaikkien Kirkes-kirjastojen (Järvenpää, Kerava, Mäntsälä ja Tuusula) kirjastopalveluita.

Kadonnut kirjastokortti

Ilmoita kadonneesta kirjastokortista kirjastoon välittömästi, kun huomaat kortin katoamisen. Kortin haltija tai alle 15-vuotiaan kortin takaaja vastaa kaikesta kirjastokortilla lainatusta aineistosta siihen asti, että katoamisilmoitus on tehty.

Kadonneeksi ilmoitettu kortti asetetaan käyttökieltoon väärinkäytösten estämiseksi. Käyttökielto voidaan purkaa, kun kortti palautuu omistajalleen ja kortin omistaja todistaa henkilöllisyytensä kirjastossa.

Yhteisökortti

Päiväkoti, koulu tai muu laitos voi saada yhteisökortin. Kortilla voi lainata aineistoa vain yhteisökäyttöön. Yhteisökorttihakemuksen saa kirjastosta.

Yhteisökortin saaminen edellyttää vastuuhenkilön nimeämistä. Yhteisökortin vastuuhenkilönä voi toimia kuka tahansa kyseisessä laitoksessa työskentelevä henkilö. Mikäli korttia väärinkäytetään tai sillä lainataan aineistoa henkilökohtaiseen käyttöön, vastuuhenkilö on vastuussa mahdollisista maksuista ja aineistokorvauksista.

Yhteisökortilla lainatun aineiston laina-aika on 6 viikkoa.

Yhteisökortit ovat määräaikaisia ja niiden voimassaoloaika on yksi vuosi myöntöpäivästä. Tämän jälkeen korttia ei voi käyttää ennen kuin yhteystiedot ja vastuuhenkilön tiedot on tarkastettu ja kortti aktivoitu uudelleen.

Tunnusluku

Tunnusluku / PIN-koodi on kirjastokorttiin liitetty nelinumeroinen luku. Verkkokirjastoon kirjautumiseen vaaditaan käyttäjätunnus, joka on kirjastokortin numero, sekä tunnusluku. Tunnuslukua / PIN-koodia tarvitaan myös sähköisten aineistojen käyttöön ja osalla lainausautomaateista. Tunnusluvun / PIN-koodin saa kirjastosta näyttämällä kuvallista henkilöllisyystodistusta.

Alle 15-vuotiaan kirjastokortin voi liittää takaajan tietoihin verkkokirjastossa. Kortin liittämiseen tarvitaan lapsen kortin tunnusluku / PIN-koodi.

Asiakastietojen muutos

Asiakas vastaa siitä, että hänen kirjastojärjestelmässä olevat yhteystietonsa ovat ajan tasalla. Kirjasto ei saa tietoa osoitteenmuutoksesta postilta tai maistraatilta.

Osoitteen ja muut yhteystiedot voit vaihtaa verkkokirjastossa. Nimenmuutoksen voi tehdä kirjastossa esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Takaaja voi muuttaa myös alle 15-vuotiaan lapsen yhteystiedot.

Verkkokirjasto

Verkkokirjastoa voi selata ilman kirjautumista. Kirjautumista vaativia palveluita ovat muun muassa lainojen uusiminen, aineiston varaaminen ja omien tietojen tarkastelu.

Saat kaikki verkkokirjaston palvelut käyttöösi kirjautumalla verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja nelinumeroisella tunnusluvulla. Tunnusluvun saa kirjastosta näyttämällä kuvallista henkilöllisyystodistusta.

Kun kirjaudut verkkokirjastoon ensimmäisen kerran, sinulle luodaan automaattisesti verkkokirjaston käyttäjätili. Samalla saat käyttöösi kaikki verkkokirjaston palvelut.

Verkkokirjaston tili vanhenee, jos verkkokirjastoon ei kirjaudu 18 kuukauteen. Tilin vanhentuessa tiliin liittyvät suosikkilistat ja tallennetut haut katoavat tililtä. Lainat, varaukset ja asiakastiedot eivät poistu. Verkkokirjasto lähettää käyttäjätunnusten vanhenemisesta viestin. Tili aktivoidaan kirjautumalla vanhoilla tunnuksilla verkkokirjastoon.

Käyttäjätiliin liitetyt kirjastokortit

Verkkokirjaston käyttäjätiliin voidaan liittää useampia kirjastokortteja. Esimerkiksi opettajan henkilökohtaiseen kirjastokorttiin voidaan liittää hänellä työkäytössä oleva yhteisökortti. Kirjauduttuaan verkkokirjastoon hän voi tarkastella molempien korttien tietoja ja vaikkapa uusia molemmilla korteilla olevia lainoja.

Korttien liittämiseen tarvitaan kirjastokortin numero ja kyseisen kirjastokortin tunnusluku / PIN-koodi.

Alle 15-vuotiaan kirjastokortin voi liittää takaajan tietoihin verkkokirjastossa. Kortin liittämiseen tarvitaan lapsen kirjastokortin tunnusluku / PIN-koodi.

Kaikille käyttäjätiliin liitetyille kirjastokorteille voi antaa oman nimen käytön helpottamiseksi.

Oma tili

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät verkkokirjaston Oma tili -osiosta omilta välilehdiltään.

Oma tili -osioon pääset klikkaamalla ensin yläpalkissa näkyvää kirjaudu-painiketta tai kirjautumisen jälkeen omaa nimeäsi ja sen jälkeen haluamaasi välilehteä.

Uloskirjautuminen

Kun haluat kirjautua ulos palvelusta, klikkaa ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Kirjaudu ulos -painiketta.

Kirjaston ilmoitukset

Voit muuttaa kirjaston ilmoitusten lähetystapaa verkkokirjastossa tai kirjastossa esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

Kirjaston ilmoituksia ovat eräpäivämuistutus, varausten noutoilmoitus, varauksen noutomuistutus sekä myöhästymismuistutus.

Eräpäivämuistutus muistuttaa lähestyvästä eräpäivästä. Sen käyttöön tarvitaan toimiva sähköpostiosoite.

Varausten noutoilmoitus lähetetään, kun asiakkaan varaama aineisto on noudettavissa kirjastossa. Noutoilmoitus voidaan lähettää kirjeitse, sähköpostitse tai tekstiviestinä.

Myöhästyneistä lainoista lähetetään ensimmäinen muistutus 2 viikon kuluttua eräpäivästä. Toinen muistutus lähetetään 2 viikkoa ensimmäisen muistutuksen jälkeen. Lainauskielto astuu voimaan toisen muistutuksen jälkeen.

Mahdollinen myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että eräpäivämuistutus ei ole tullut perille esimerkiksi asiakkaan sähköpostiasetusten vuoksi tai vanhentuneiden osoitetietojen vuoksi.

Lainat ja uusiminen

Asiakkaalla voi olla lainassa enintään 150 teosta Kirkes-kirjastoista. Tähän määrään voi kuulua enintään 30 dvd- tai blu-ray-levyä, 15 videokasettia, 10 cd-rom-levyä ja 5 konsolipeliä.

Lainaushistorian tallennuksen voi laittaa päälle verkkokirjastossa.

Kirjastoaineiston laina-ajat vaihtelevat aineistolajin mukaan 1-6 viikon välillä. Yleisimmät laina-ajat ovat:

  • Kirjat, cd-levyt, äänikirjat ja nuotit 4 viikkoa
  • Lehdet, cd-romit, konsolipelit, lp-levyt, blu-ray- ja DVD-levyt sekä uutuuskirjat 2 viikkoa
  • Pikalainat 1 viikko

Esineiden (esimerkiksi energiankulutusmittari, liikuntavälineet) laina-aika voi vaihdella.

Yhteisöasiakkaiden (esim. päiväkodit, koululuokat) kortilla lainattaessa laina-ajat ovat pidemmät. Lainatun aineiston laina-ajan ja eräpäivän voit tarkastaa verkkokirjastosta, lainakuitista tai ottamalla yhteyttä kirjastoon soittamalla tai sähköpostilla.

Asiakas vastaa itse siitä, että aineisto palautuu viimeistään eräpäivänä. Lainat voi uusia viisi kertaa, jos niihin ei ole varauksia. Lainat voi uusia verkkokirjastossa, puhelimitse,sähköpostitse tai käymällä kirjastossa. Kaikkia aineistoja mm. pikalainoja ja liikuntavälineitä ei voi uusia.

Pikalainat

Kirjastosta voi lainata uutuuksia myös ilman pitkää jonotusaikaa. Pikalainojen laina-aika on 7 vuorokautta, eikä niitä voi varata tai uusia. Pikalainat löytyvät erikseen merkitystä hyllystä.

Pikalainojen myöhästymismaksu on 0,50 € / kpl / päivä.

Palautukset

Järvenpään, Keravan, Mäntsälän ja Tuusulan kirjastoista lainatun aineiston voi palauttaa mihin tahansa Kirkes-kirjastoon. Palautettaessa ei tarvita kirjastokorttia. Esineet, liikuntavälineet ja soittimet pitää palauttaa siihen kirjastoon, josta ne on lainattu.

Laina on palautettava viimeistään sen eräpäivänä kirjaston aukioloaikana. Osassa kirjastoista on palautusluukku, johon voi palauttaa aineistoa myös aukioloaikojen ulkopuolella. Palautusluukkuun palautetut lainat käsitellään kirjaston seuraavana aukiolopäivänä.

Lainausoikeuden menettäminen

Lainausoikeuden menettäminen eli lainakielto astuu voimaan toisen myöhästymismuistutuksen jälkeen. Lainakielto tulee voimaan myös, kun maksamattomia maksuja on 20 euroa tai enemmän tai jos on kadottanut tai turmellut kirjastosta lainaamiaan aineistoja. Lainakielto koskee kaikkia Kirkes-kirjastoja.

Lainakielto ei estä kirjaston tilojen tai laitteiden käyttämistä, tapahtumiin osallistumista eikä aineiston tutkimista kirjastossa.

Lainausoikeuden saa takaisin joko palauttamalla aineiston ja maksamalla kirjaston perimät maksut tai korvaamalla kadonneen tai turmeltuneen aineiston.

Varaukset

Jos haluat varata aineistoa verkkokirjaston kautta, kirjaudu ensin sisään verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla / PIN-koodilla. Tunnusluvun / PIN-koodin saat kirjastosta kuvallisen henkilöllisyystodistuksen esittämällä.

Näin teet varauksen

  • Hae haluamasi teos verkkokirjastosta.
  • Klikkaa Varaa teos -painiketta ja valitse mistä kirjastosta haluat noutaa teoksen.
  • Lähetä varauspyyntö.
  • Saat kirjastolta noutoilmoituksen, kun teos on noudettavissa.

Omat varaukset voi jäädyttää (lukita) esimerkiksi lomien tai muiden poissaolojen ajaksi.

Varaukset ovat maksuttomia koko Kirkes-kokoelmasta, mutta noutamatta jääneestä varauksesta peritään 1,50 € maksu. Noutamattoman varauksen maksu peritään myös lasten ja nuorten aineistosta.

Varaustunnus

Varaustunnus on se tunnus, jolla löydät varaamasi aineiston noudettavien varausten hyllystä.

Järjestelmä antaa tunnuksen automaattisesti, mutta verkkokirjaston Omat tiedot -sivulla voit halutessasi vaihtaa tunnuksen. Itse valitussa varaustunnuksessa saa olla kirjaimia ja numeroita. Sen pitää alkaa kirjaimella ja olla 5–10 merkkiä pitkä. Se ei saa olla koko nimesi, eikä sisältää erikoismerkkejä.

Varaustunnus lukee aina ilmoituksessa, jonka saat kirjastosta, kun varauksesi on noudettavissa.

Ratamo-varaus

Kirkes-kirjastoilla ja Ratamo-kirjastoilla (Hausjärven, Hyvinkään, Lopen, Nurmijärven ja Riihimäen kirjastot) on sopimus, joka tarjoaa näiden kirjastojen asiakkaille mahdollisuuden varata aineistoa kaukolainaa edullisemmin. Ratamo-varaus maksaa 2 € / laina. Voit tehdä Ratamo-varauksen kirjastossa.

Järvenpään koulukirjastot

Järvenpäässä lukiolla ja peruskouluissa on koulukirjastoja, joiden aineisto on vain koulun oppilaiden ja opettajien lainattavissa. Koulukirjastojen aineistot näkyvät verkkokirjastossa, mutta niitä ei voi varata muihin kirjastoihin. Aineisto pitää aina palauttaa samaan koulukirjastoon, josta se on lainattu.

Hankintaehdotus

Voit tehdä omalle kirjastollesi hankintaehdotuksen kirjasta tai muusta aineistosta, jota kotikirjastostasi ei löydy. Hankintaehdotukset toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Aina aineistoa ei ole saatavilla tai sen hankkiminen on hyvin vaikeaa.

Varmista verkkokirjastosta ennen ehdotuksen tekemistä, ettei toivomaasi teosta löydy Kirkes-kirjaston kokoelmista. Aineiston tulo kirjastoon kestää tavallisesti 1-6 kuukautta.

Hankintaehdotuksen voi tehdä kirjastossa, sähköpostitse tai verkkolomakkeella.

Kaukolainat

Jos haluat lainata aineistoa, jota ei ole Kirkes-kirjastoissa, voit tehdä kirjaston kautta kaukolainapyynnön. Kaukolainat ovat maksullisia. Kaukolainatilauksen voit tehdä missä tahansa Kirkes-kirjastossa.

Ennen kuin teet kaukolainapyynnön, varmista kirjaston henkilökunnalta tai verkkokirjastosta, että aineistoa ei löydy Kirkes-kirjastoista.

Kirkes-kirjastojen kaukopalveluhinnastot löydät kirjastojen omilta sivuilta. Ulkomailta lainattaessa asiakas maksaa tilauksen kaikki kulut.

Kaukolainoissa noudatetaan aina omistajakirjaston asettamia laina-aikoja. Kaukolainojen korvausmaksut perustuvat omistajakirjaston korvausmaksuihin, ja saattavat olla huomattavasti korkeammat kuin Kirkes-kirjastojen korvausmaksut.

Kaukolainat tulee palauttaa siihen kirjastoon, josta ne on noudettu.

Kaukolainapyynnön voi tehdä kirjastossa, sähköpostitse tai verkkolomakkeella.

Maksut

Lainaus on maksutonta. Kirjasto perii kuitenkin maksuja myöhästyneistä lainoista, noutamattomista varauksista sekä joistakin palveluista.

Myöhästymismaksut

Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta perimme myöhästymismaksun ja muistutusmaksun. Myöhästymismaksut alkavat kertyä eräpäivän jälkeisenä päivänä. Lasten aineistosta peritään ainoastaan muistutusmaksut.

Aikuisten aineisto: 0,50 € / kpl / viikko

Pikalainat: 0,50 € / kpl / päivä

Myöhästymismaksujen enimmäiskorvaus on 40 € / palautuskerta / lainaaja, jos asiakas palauttaa tai uusii kaikki lainansa kerralla ja maksu hoidetaan heti.

Muistutusmaksu 1 € / kpl

Myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut Internetin käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön vuoksi tai että eräpäivämuistutus ei ole tullut perille esim. asiakkaan sähköpostiasetusten tai asiakastiedoissa olevan vanhentuneen osoitteen vuoksi.

Maksujen maksaminen

Myöhästymis- ja varausmaksuja voi maksaa paikan päällä kirjastossa tai verkossa. Verkkomaksamisessa kirjaudu verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla/PIN-koodilla. Verkkomaksamista varten asiakastiedoissa pitää olla voimassa oleva sähköpostiosoite.

Verkkokirjastossa voi maksaa sekä omia että huollettavien maksuja. Huollettavan maksut näkyvät automaattisesti samassa maksulistassa takaajan maksujen kanssa. Huolettavan maksujen kohdalla lukee hänen nimensä.

Verkkokirjastossa voi maksaa myös omaan käyttäjätiliin liitettyjen korttien maksuja, vaikka sinua ei olisi merkitty kyseisen kortin takaajaksi. Käyttäjätiliin liitettyjen korttien maksut näkyvät omina maksulistoina Maksut -välilehdellä. Voit tarkastella eri korteille kertyneitä maksuja valitsemalla kortin maksulistan yläpuolella olevasta alasvetovalikosta.

Kirjastokortti

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Uusi kortti kadonneen tilalle on maksullinen: 3,00 € aikuisilta ja 1,50 € alle 15-vuotiailta.

Laskutettu aineisto

Palauttamattomasta aineistosta lähetetään lasku 7 viikon kuluttua eräpäivästä. Jos laskua ei sen eräpäivään mennessä makseta, asia siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi. Asiakas hoitaa kaikki maksut ja korvaukset suoraan perintätoimistoon.

Myös lasten aineisto laskutetaan, mikäli sitä ei toisen muistutuksen jälkeen ole palautettu. Takaaja vastaa alle 15-vuotiaan lainoista.

Kadonneen tai turmeltuneen dvd- tai blu-ray-levyn korvaushinta on 35 € /kpl. Lehtien korvaushinta on 5 € /aikuisten lehti ja 3 € /lasten tai nuorten lehti. Muusta korvattavasta aineistosta (kirjat, konsolipelit, äänikirjat ym.) peritään täysi hankintahinta.

Asiakas voi myös sopia tuovansa tilalle uuden kappaleen korvattavaa teosta. Poikkeuksena elokuvateokset (vhs-kasetit, dvd-levyt ja blu-ray-levyt), joita ei voi tekijänoikeussyistä korvata vastaavalla. Voit olla aineistokorvausasioissa yhteydessä omaan kirjastoosi.

Kirjasto ei palauta aineistokorvausmaksua.

Kirjaston käyttökielto

Kirjaston henkilökunnalla on oikeus määrätä häiritsevä asiakas poistumaan kirjaston tiloista välittömästi. Asiakkaan häiritsevä käyttäytyminen voi johtaa käyttöoikeuden menettämiseen.

Käyttöoikeuden menetyksellä tarkoitetaan määräaikaista, kirjastokohtaista kieltoa kirjaston käyttöön. Asiakas voi menettää käyttöoikeuden, jos hän jättää noudattamatta kirjaston sääntöjä, turmelee tai varastaa kirjaston omaisuutta tai kiellosta huolimatta käyttäytyy häiritsevästi toista asiakasta tai henkilökuntaa kohtaan. Käyttöoikeuden menetys voi olla 1–30 vuorokautta.

Käyttöoikeuden menetys voi olla 1–30 vuorokautta ja se koskee myös omatoimikirjastoa. Varkaudet ilmoitetaan poliisille.

Ennen kiellon antamista on osapuolille varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Kielto annetaan kirjallisesti. Kiellon voi määrätä kirjastonjohtaja tai hänen valtuuttamansa kirjaston henkilökuntaan kuuluva. Kiellosta tulee merkintä kirjaston asiakasrekisteriin. Merkintä poistetaan, kun käyttöoikeus palautuu määräajan kuluttua.

Väkivalta- ja pornosivujen selaamisesta kirjaston asemilla seuraa työasemien käyttökielto.

Tietosuoja

Asiakkaan henkilötiedot tallennetaan Kirkes-kirjastojen yhteiseen asiakasrekisteriin. Asiakasta koskevat tiedot ovat luottamuksellisia, eikä tietoja luovuteta ulkopuolisten käyttöön.

Kirjastolla on oikeus rekisteröidä asiakkaan henkilötunnus (Tietosuojalaki 1050/2018, 29 §). Jokaisella on Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) mukainen oikeus tarkistaa, mitä itseään tai takaamaansa lasta koskevia tietoja rekisteriin on tallennettu.

Kirjastossa voi olla kulun- ja kameravalvonta, jotka muodostavat henkilörekisterin.

Asiakasrekisterin ja kulun- ja kameravalvonnan tietosuojaselosteet ovat nähtävillä kirjastoissa sekä kuntien verkkosivuilla.